Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Valt elke verbouwing onder de nieuwe Hemelwaterverordening?

Nee, alleen de verbouwingen aan overdekte constructies met werken aan de afwatering.

Nieuw sinds 2 oktober 2023 is dat ook sommige verbouwingen onder de Hemelwaterverordening vallen. Het is daarvoor niet belangrijk of er voor het verbouwen een omgevingsvergunning nodig is of niet. Wel belangrijk is dat de verordening alleen geldt voor verbouwingen met werken aan de afwatering. Dit zijn werken waarbij de afvoer van afvalwater en hemelwater ingrijpend wijzigt.

Voorbeelden van verbouwingen die niet onder de Hemelwaterverordening vallen:

  • aanpassingswerken aan de interne afvoer van een keuken
  • aanpassingswerken aan sanitaire installaties
  • het plaatsen van een bijkomende douche met het afbuigen van de regenpijp

De Hemelwaterverordening geldt bovendien niet wanneer het hemelwater op eigen terrein in de onverharde zone infiltreert. Het infiltreren moet dan gebeuren zonder het aanleggen van een afvoersysteem, met uitzondering van dakgoten en standpijpen. De onverharde zone moet bovendien een minimale oppervlakte van 1/4de van de afwaterende oppervlakte hebben.

Alles over de nieuwe Hemelwaterverordening vinden klanten in de thematische verdieping Nieuwe Hemelwaterverordening.

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten je binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al jouw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!