Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Kan de eigenaar van een gedeeltelijk onteigende grond de overname van de volledige grond eisen?

Ja, de eigenaar kan de onteigenende instantie in bepaalde gevallen eisen om ook het niet-onteigende gedeelte over te nemen.

Bij gedeeltelijke onteigening van een grond, heeft de onteigende het recht om van de onteigenende instantie de volledige overname van die grond of constructie te eisen, wanneer:

Let op: de grond mag wel nog steeds waarde hebben voor iemand anders.

  • de onteigening de afbraak van een gedeelte van de constructie noodzakelijk maakt en het de instandhouding van het niet-onteigende gedeelte in het gedrang brengt (artikel 74 § 2 Onteigeningsdecreet)

Het Onteigeningsdecreet voorziet geen afdwingbare overname in geval van de onteigening van een zakelijk recht.

Tot slot gebeurt de afdwingbare overname door middel van een koopovereenkomst (artikel 76 Onteigeningsdecreet). De decreetgever ziet deze afdwingbare overname dus als een consensuele gemeenrechtelijke koop/verkoop.

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten je binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al jouw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!