Heel wat Belgische gemeenten werken met Schulinck Omgevingsrecht, een oplossing van Wolters Kluwer die gemeentediensten voorziet van de juiste juridische informatie. Schulinck Omgevingsrecht bestaat uit een databank die betrokken ambtenaren het antwoord biedt op hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Als die ambtenaren toch nog vragen of extra uitleg nodig hebben, kunnen ze terecht bij het team van juridische experten. Een van deze experten is Mitch Steyfkens. Tijd voor een kennismaking!

Welke functie heb jij binnen Wolters Kluwer?

Mitch: “Ik ben juridisch expert bij Wolters Kluwer. Ik schrijf opinies en nieuwsartikels, en ondersteun gemeenten als ze vragen hebben. Daarnaast werk ik nog aan kleinere projecten. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met een inhoudelijke analyse van de vragen die binnenkomen via de helpdesk. We willen weten welke specifieke onderwerpen leven bij gemeenten en wat we daaruit kunnen afleiden. Het is de bedoeling om met die resultaten concreet aan de slag te gaan, er ideeën uit te halen voor opleidingen en de databank aan te vullen met actuele vraagstukken.”

Hoe ben je in deze functie – en bij Wolters Kluwer – terechtgekomen?

Mitch: “Eigenlijk ben ik er heel toevallig ingerold. Ik had al twee jaar als jobstudent bij Schulinck Omgevingsrecht gewerkt, vooral om rechtspraak samen te vatten. Daar is mijn interesse in het omgevingsrecht gegroeid. Op dat moment zat ik helemaal nog niet in de branche, ik was bezig met een studie internationaal en Europees recht (lacht).

Via Jona, die nu mijn collega is, hoorde ik dat het team van Schulinck Omgevingsrecht op zoek was naar gemotiveerde mensen die iets wilden bijleren en zich in het omgevingsrecht verdiepen. Zo ben ik hier terechtgekomen en me verder beginnen inwerken in de materie. Een van de eerste dingen die ik gedaan heb, is de basisopleiding omgevingsrecht volgen, die door de andere experten gegeven wordt. Daar vielen de puzzelstukjes in elkaar. Van sommige onderwerpen wist ik al meer dan van andere, de opleiding gaf me een compleet kader!”

Wat spreekt je het meest aan in de job?

Mitch: “De combinatie tussen theorie en praktijk is voor mij het leukste. Ik ben theoretisch bezig, bijvoorbeeld met de ‘Rechtspraak op vrijdag’, onze wekelijkse analyse van een arrest. Tegelijk hebben we ook voeling met de praktijk, als we helpdeskvragen beantwoorden en juridisch advies geven. Het is eigenlijk een heel goede mix, voor iedere jurist denk ik. We mogen van twee walletjes eten, we duiken regelmatig in de theorie maar bekijken ook hoe de gemeente hiermee aan de slag kan.”

Je staat dus regelmatig in contact met steden en gemeenten. Hoe ervaar je dat?

Mitch: “Dat is altijd heel leuk. Als ik een helpdeskvraag beantwoord, is het een fijne gedachte dat je een ambtenaar met een heel specifieke casus snel hebt vooruitgeholpen. De wet is zelden duidelijk, dus het is boeiend om die dan te vertalen zodat ze zo praktisch en concreet mogelijk wordt voor een gemeente. Je merkt dat je daar het verschil kan maken, dat het up-to-date houden van de databank echt een impact kan hebben.”

En met het team, hoe verloopt die samenwerking?

Mitch: “Ik ben met mijn gat in de boter gevallen. Bij een eerste job is het toch altijd spannend hoe het zal lopen, maar er heerst een heel goede dynamiek. Iedereen haalt het beste in elkaar naar boven en durft ook kritisch te zijn, wat nodig is bij een juridisch beroep. Je kan bij elkaar terecht, voor een specifieke vraag binnen de expertise van een bepaalde collega, maar ook als er iets op je lever ligt. En bovendien lachen we ook heel wat af.”

Wat doe je om je te ontspannen?

Mitch: “Ik ben een sociaal persoon, je kan me dus wel eens terugvinden op een terras met vrienden. Een avondje een goede serie kijken, kan me ook wel bekoren.”

Veel succes, Mitch!