Schulinck Omgevingsrecht is een dienst van Wolters Kluwer en voorziet gemeentediensten van de juiste juridische informatie. Ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor alles wat met omgevingsrecht te maken heeft vinden in de Schulinck Omgevingsrecht databank het antwoord op al hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Die juridische informatie wordt verzameld en in klare taal omgezet door juridische experts. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag is het de beurt aan Laura Knockaert, die haar hart verloren heeft aan het milieurecht en ervan overtuigd is dat die tak van sport raakt aan alle onderdelen van onze wetgeving.

Welke functie heb jij binnen Wolters Kluwer, en hoe ben je op die stoel geraakt?

Laura: “Ik ben Junior Vakredacteur voor Schulinck Omgevingsrecht. Ik ben afgestudeerd in september, gecontacteerd door een in juridische profielen gespecialiseerde recruiter, en in november kon ik aan de slag als eerste juridisch expert van het Belgische team met focus op milieurecht. Tijdens mijn studies heb ik wel vele aspecten van het juridisch vakgebied leren kennen: rechtspraktijk aan de Arteveldehogeschool in Gent, een schakelprogramma rechten aan de universiteit van Antwerpen, een BanaBa internationaal recht aan de UC Leuven Limburg en een Master of Laws in International Law aan de universiteit van Coventry.”

Wat is jouw specialiteit binnen het team?

Laura: “Ik heb een serieuze boon voor milieurecht. Telkens men mij vroeg welke richting ik uit wou, stond milieurecht bovenaan het verlanglijstje. Ook mijn master-eindwerk paste in dat thema: de invloed van het klimaat op de mensenrechten. Die passie voor milieurecht had de recruiter blijkbaar ook begrepen, want net daarvoor hebben ze mij aangeworven.”

Wat boeit je dan zo in het milieurecht?

Laura: “Milieurecht is complex, voortdurend in beweging, er komen steeds nieuwe aspecten bij, en – last but not least – het wordt een alsmaar belangrijker onderdeel, dat raakt aan alle andere onderdelen van onze wetgeving. Je raakt er nooit op uitgekeken, en heel wat van de maatschappelijke kwesties van vandaag komen erin aan bod. Omdat we bovenop de actualiteit zitten om ervoor te zorgen dat ambtenaren altijd de meest recente en correcte informatie ter beschikking hebben, en omdat er in het milieurecht zoveel verandert, verveel ik me dus nooit.”

Heb je al veel contact gehad met de ambtenaren, de mensen waarmee je je juridische kennis deelt?

Laura: “Natuurlijk spreek ik onze doelgroep regelmatig, alhoewel dit door de Corona-crisis op dit moment wat lastiger is. Maar uit wat ik al hoorde, kan ik wel afleiden dat de toegevoegde waarde van Schulinck Omgevingsrecht erg gewaardeerd wordt. Vroeger gingen ambtenaren die met een juridische kwestie worstelden bij collega’s te rade, vaak ook bij andere gemeenten, om te horen hoe die het zouden aanpakken. Dat was vaak erg tijdrovend en leidde niet altijd tot het gezochte antwoord. Nu moeten ze maar op één plek zoeken, in onze centrale databank. En als ze het daar niet vinden, kunnen ze met één klik op de knop terecht bij een van onze experts.”

Jullie informeren en inspireren vele gemeenten en hun ambtenaren. Maar wie informeert en inspireert jou?

Laura: “Er zijn vele bronnen en interessante personen, en ze allemaal opsommen zou ons te ver leiden. Maar als ik er eentje zou moeten uitlichten, zou het wel de LinkedIn pagina van het Vlaamse departement Omgeving zijn. Daar vind je geregeld nieuwe informatie, inspirerende ideeën en praktische tips die me interesseren, zelfs al behoren ze niet helemaal tot mijn vakgebied.”

Tot slot: wat kan jou naast milieurecht nog meer boeien? Wat doe je in je vrije uren?

Laura: “Ik ben afkomstig van Gent maar woon in het Antwerpse, wat mooi tussen mijn twee werkadressen ligt: het Belgische kantoor in Mechelen en het Nederlandse in Venlo. Gelukkig zijn enkele van mijn hobby’s – jogging en paardrijden – perfect vol te houden in tijden van lichte lockdown. Voor andere passies – verre reizen, nieuwe culturen en exotische keukens ontdekken – zal ik nu wel even geduld moeten oefenen.”

Meer weten?

Bekijk deze pagina om het hele team te leren kennen, en met hen in contact te komen.

Volg onze bedrijfscompanypage op LinkedIn voor meer informatie

Als eerste op de hoogte? We geven extra duiding en informatie bij actuele topics uit het Omgevingsrecht voor gemeenten op onze LinkedIn pagina Wolters Kluwer Belgium Local.