Heel wat Belgische gemeenten werken met Schulinck Omgevingsrecht, een oplossing van Wolters Kluwer die gemeentediensten voorziet van de juiste juridische informatie. Schulinck Omgevingsrecht bestaat uit een databank die betrokken ambtenaren het antwoord biedt op hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Als die ambtenaren toch nog vragen of extra uitleg nodig hebben, kunnen ze terecht bij het team van juridische experten. Sinds enkele maanden vult Ayke Voorjans dit team aan. Hoog tijd om haar beter te leren kennen!

Welke functie heb jij binnen Wolters Kluwer?

Ayke: “Bij Schulinck Omgevingsrecht ben ik aan de slag als jurist. Dat betekent dat ik de Schulinck Omgevingsrecht databank up-to-date houd. Samen met mijn collega’s Yannick, Els, Jona en Mitch voeg ik wetswijzigingen en relevante rechtspraak toe in die databank. Daarnaast ondersteun ik ook steden en gemeenten bij juridische vraagstukken binnen het omgevingsrecht door hen advies te bieden.”

Hoe ben je in deze functie – en bij Wolters Kluwer – terechtgekomen?

Ayke: “Ik was net afgestudeerd en op zoek naar mijn eerste job als jurist, specifiek voor het omgevingsrecht. Tijdens mijn zoektocht botste ik ineens op de vacature van Schulinck Omgevingsrecht op LinkedIn! Ik heb onmiddellijk gesolliciteerd omdat de inhoud mij aansprak. Op dat moment besefte ik dat ik Schulinck Omgevingsrecht eigenlijk al kende via de webinars van de experten. Die hebben mij helemaal enthousiast gemaakt om voor deze job te gaan.”

Wat spreekt je het meest aan in de job?

Ayke: “Ik beantwoord graag helpdeskvragen en ondersteun met plezier gemeenten, maar het allerleukste voor mij is het schrijven van artikels, voornamelijk nieuwsberichten en opinies. Je kan daar helemaal je eigen ding mee doen: je kiest een interessant onderwerp en verdiept jezelf er helemaal in. Het is leuk om met de nieuwsartikels te proberen anticiperen op de vragen van de gemeenten en eigenlijk al een antwoord te formuleren voor ze de vraag zelfs stellen. Bovendien kan ik dan ook mijn eigen bedenkingen en bevindingen neerschrijven, waar ik van geniet. Verrassend wel, want tijdens mijn opleiding schreef ik helemaal niet zo graag (lacht).”

Waar komt je passie voor omgevingsrecht vandaan?

Ayke: “Die passie is uit mijn interesse in het milieu gegroeid. Ik dacht vroeger vaak na over hoe we het milieu en onze omgeving kunnen beschermen. Dat begon met kleine acties zoals recycleren, maar bleef een rode draad in mijn leven. Tijdens mijn rechtenstudies wou ik me daarom verdiepen in het milieu- en omgevingsrecht. Ik heb tijdens mijn master ‘Overheid en Recht’ aan de Universiteit Hasselt zo veel mogelijk keuzevakken rond het omgevingsrecht opgenomen en ook mijn thesis eraan gewijd. Ik heb helemaal geen spijt van die keuze: de kennis die ik in mijn master heb opgedaan, kan ik nu in de praktijk gebruiken en daar leer ik ontzettend veel van bij.”

Wat doe je in je vrije tijd?

Ayke: “Ik fitness heel graag. Voor ik bij Schulinck Omgevingsrecht aan de slag ging, heb ik daar zelfs even mijn beroep van gemaakt. Een jaar geleden heb ik ook een cursus gevolgd om te leren tatoeëren. Jammer genoeg heb ik momenteel iets minder vrije tijd. Zo ben ik net verhuisd en moet ik nog even zoeken naar een nieuw ritme. Maar eens ik dat ritme gevonden heb, ben ik wel van plan om beide hobby’s terug op te pikken!”