Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Zijn reclamepanelen voor een nieuwbouwproject langs de bouwwerf ervan zaakgebonden publiciteit?

Ja, deze reclame vormt door haar inhoud en locatie zaakgebonden publiciteit

Er bestaat een verschil tussen zaakgebonden en niet-zaakgebonden publiciteit. Dit ligt in de aard van de publiciteitsboodschap. De constructie zelf heeft daar geen invloed op.

Een zaakgebonden publiciteitsinrichting is een publiciteitsinrichting met alleen maar zaakgebonden publiciteitsboodschappen (artikel 2, 7° Publiciteitsverordening). Alle andere publiciteitsinrichtingen zijn in principe niet-zaakgebonden.

Zaakgebonden publiciteitsboodschappen zijn publiciteitsboodschappen die alleen gaan over een zaak op die locatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om (artikel 2, 6° Publiciteitsverordening):

  • de naam
  • het logo
  • de vermelding van de activiteit
  • de vermelding van één van de belangrijkste ter plaatse aangeboden producten of diensten

Er moet dus een link zijn tussen de publiciteitsboodschap en de zaak op die locatie. Promotie van nieuwbouw op de plaats waar men dit zal bouwen heeft deze link (Verslag Vlaamse Regering Publiciteitsverordening, p. 24).

Goed om te weten

Je kan een uitgebreide toelichting over de gewestelijke publiciteitsverordening terugvinden in onze thematische verdieping.

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!