Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Nee, functie en bestemming zijn 2 verschillende begrippen. De bestemming duidt aan welke functies er zijn toegelaten.

Bestemming en functie zijn in de VCRO 2 onderscheiden begrippen.

Functie heeft een eigen definitie in de VCRO: het feitelijk gebruik van een onroerend goed of een gedeelte daarvan (artikel 1.1.2, 5° VCRO). Dit begrip komt dan ook terug bij het vergunningsplichtig wijzigen van de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed in artikel 4.2.1, 6° VCRO en artikel 2 §1 Besluit Vergunningsplichtige Functiewijzigingen.

Een bestemmingsvoorschrift is een stedenbouwkundig voorschrift die de omschrijving van de bestemming van een welbepaald gebied omvat, en is neergelegd in een plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan (artikel 4.1.1, 1° VCRO).

Zo kan de planologische bestemming van een onroerend goed bijvoorbeeld woongebied volgens het gewestplan zijn. Terwijl de functie van een bestaande woning onder functiecategorie wonen valt in artikel 2 §1 Besluit Vergunningsplichtige Functiewijzigingen.

Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is nodig voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed.

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten jou binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al je omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!