Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Staat bij een overdracht van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een woning de verkoper nog financieel borg voor een last in natura?

Antwoord: Ja, tot de nieuwe vergunninghouder een gelijke financiële waarborg levert.

Bij iedere last in natura moet de vergunninghouder een financiële waarborg verlenen. Dit gebeurt vóór de start van de werken (artikel 77 §1 lid 1 OVD).

Bij de overdracht van een omgevingsvergunning draagt de overdragende partij de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de lasten. Na realisatie van de overdracht krijgt de nieuwe vergunninghouder deze verantwoordelijkheid (artikel 75 §5 OVD). De verkoper moet bij een last met financiële waarborg ook borg blijven staan bij de overdracht. Deze plicht geldt totdat de nieuwe vergunninghouder een gelijke financiële waarborg heeft geleverd (artikel 77 §3 OVD).

Goed om te weten: de overdracht van de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen gebeurt normaal gezien zonder verplichtingen (artikel 79 lid 1 OVD).

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!