Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

moet een leegstaand landbouwbedrijf voor een zonevreemde functiewijziging naar wonen bouwfysisch geschikt zijn?

Antwoord: Nee, dat is geen toepassingsvoorwaarde voor deze zonevreemde functiewijziging.

De vergunningverlenende overheid kan een vergunning verlenen voor een hele of gedeeltelijke functiewijziging van een (leegstaand) landbouwbedrijf naar uitsluitend wonen (artikel 11 BZF). De aanvraag moet daarvoor beantwoorden aan een aantal specifieke voorwaarden.

De aanvraag moet daarnaast ook nog beantwoorden aan de algemene toepassingsvoorwaarden (artikel 4.4.23 lid 1 VCRO en artikel 2 §1 BZF).

Voor een aantal zonevreemde functiewijzigingen gelden ook bijkomende voorwaarden. Zo moeten bepaalde functiewijzigingen bouwfysisch geschikt zijn voor de nieuwe functie. Al geldt deze voorwaarde niet voor de volgende functiewijzigingen (artikel 2 §3 lid 1 BZF):

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!