Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Kan volgens artikel 13.2 Vrijstellingsbesluit een gedeeltelijke afbraak vrijgesteld zijn van omgevingsvergunning?

Nee, een gedeeltelijke afbraak valt niet onder de vrijstelling van artikel 13.2 Vrijstellingsbesluit.

Hoofdstuk 13 Vrijstellingsbesluit stelt bepaalde vormen van afbraak vrij van de vergunningsplicht. Daaronder ook de volledige afbraak van vrijstaande bouwwerken of constructies die voldoen een aantal voorwaarden (artikel 13.2 Vrijstellingsbesluit).

De vrijstelling uit artikel 13.2 Vrijstellingsbesluit geldt dus alleen voor een volledige afbraak. Een nota aan de Vlaamse Regering bij een wijzigingsbesluit in het kader van de invoering van de watertoets stelt hierover het volgende (Nota aan de Vlaamse Regering, p. 14):

“De overige randvoorwaarden, waarbij de afbraak geen betrekking heeft op items opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed of kleine constructies van volkskundige, historische of esthetische waarde, blijven ongewijzigd. Ook blijft de vrijstelling enkel van toepassing op vrijstaande gebouwen of constructies; een gedeeltelijke afbraak kan immers leiden tot stabiliteitsproblemen voor het gedeelte dat behouden blijft.”

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten jou binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al je omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!