Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Kan het CBS bij de meldingsprocedure een afwijking van de Hemelwaterverordening toestaan?

Nee. Uitzonderingen toestaan, is alleen voorzien voor omgevingsvergunningsaanvragen.

Of een stedenbouwkundige handeling al dan niet vergunningsplichtig is, is niet van belang voor de Hemelwaterverordening. De verordening kan dan ook gelden bij meldingsplichtige of vrijgestelde handelingen.

In artikel 12 voorziet de Hemelwaterverordening een afwijkingsmogelijkheid. Deze afwijkingsmogelijkheid heeft het alleen over het beoordelen van een omgevingsvergunning. Uitzonderingen goedkeuren kan dan ook niet bij een meldingsprocedure (Vr. en Antw. Vl.Parl. Vr. nr. 46, 13 oktober 2023 (K. SCHRYVERS antw. Z.DEMIR). Voor een meldingsplichtige stedenbouwkundige handeling kan een burger dan ook geen afwijking vragen.

Bij een meldingsprocedure heeft het CBS trouwens maar een beperkte beoordelingsvrijheid (artikel 111 OVD).

Een uitgebreide toelichting over de Hemelwaterverordening vind je in de databank van Schulinck Omgevingsrecht.


Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten je binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al jouw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!