Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Kan de overheid zonder meer akte nemen van een meldingsplichtige handeling in of nabij VEN-gebied?

Nee, de activiteit mag geen onherstelbare of onvermijdbare schade aan het VEN veroorzaken.

Als voor een activiteit een melding aan de overheid nodig is, moet de kennisgever aantonen dat deze geen onvermijdbare en onherstelbare schade aan de natuur in het VEN kan veroorzaken. Doet de kennisgever dit niet, moet de betrokken overheid dit zelf onderzoeken (artikel 26bis §1 lid 2 Natuurdecreet).

De overheid kan dus maar akte nemen van een melding wanneer vaststaat dat de activiteit geen onherstelbare of onvermijdbare schade aan het VEN veroorzaakt.

Let wel, een melding is niet mogelijk voor stedenbouwkundige handelingen in ruimtelijk kwetsbaar gebied. Voor stedenbouwkundige handelingen in VEN-gebied kan de vergunningsplicht dus niet vervangen worden door een melding

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!