Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Is het plaatsen van een airco aan of op een woning vergunningsplichtig?

Antwoord: Ja, maar deze kan vrijgesteld zijn als gebruikelijke constructie.

Een airco is normaal gezien een vergunningsplichtige constructie (artikel 4.2.1, 1° VCRO).

Deze kan wel vrijgesteld zijn als gebruikelijke constructie. Voor het plaatsen of aanbrengen van gebruikelijke constructies aan of op een woning is namelijk geen omgevingsvergunning nodig. Het Vrijstellingsbesluit benoemt airco’s uitdrukkelijk als een gebruikelijke constructie.

Hiervoor moet de vrijstelling wel voldoen aan de algemene en bijzondere toepassingsvoorwaarden. Er geldt ook een specifieke voorwaarde. De airco mag immers niet meer dan 3 meter boven de nok van de woning uitsteken (artikel 2.1, 14° Vrijstellingsbesluit).

De aanvrager moet de airco wel aan of op de woning plaatsen om onder deze vrijstelling te vallen. Een airco geplaatst op een paar meter van de woning zal dus niet onder deze vrijstelling vallen.

Goed om te weten

Het Vrijstellingsbesluit maakt geen onderscheid wat betreft de locatie van de airco aan de voor-, zij- of achtergevel van de woning. De vrijstelling kan dus gelden, los van de locatie.

Wist u dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!