Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Is het mogelijk om een zwembad te plaatsen in een bufferzone?

Nee, er geldt een principieel bouwverbod in een bufferzone.

De bufferzones moeten normaal gezien in hun staat bewaard te blijven of om als groene ruimte in te richten (artikel 14.4.5 Inrichtingsbesluit). Er geldt dus een principieel bouwverbod (Omzendbrief p. 39). Als uitzondering hierop is het wel mogelijk om al bestaande inrichtingen en gebouwen te behouden. Dit zolang de functie van de bufferzone niet in het gedrang komt (bv. sportaccommodatie of landbouwactiviteiten).

Bufferzones hebben voornamelijk een overgangsfunctie tussen met elkaar onverenigbare gebieden. In bepaalde gevallen verplicht de goede ruimtelijke ordening een scheiding van bepaalde gebieden van elkaar door een bufferzone. Denk bijvoorbeeld aan woongebied en dienstverleningsgebied.

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten je binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al jouw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!