Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

is een woning bij een para-agrarisch bedrijf verenigbaar met de gewestplanbestemming agrarisch gebied?

Antwoord: Alleen een exploitatiewoning bij een para-agrarisch bedrijf is verenigbaar met agrarisch gebied

Naast agrarische bedrijven mogen namelijk ook para-agrarische bedrijven in agrarisch gebied (artikel 11.4.1 Inrichtingsbesluit). Dat zijn ondernemingen waarvan de activiteit onmiddellijk bij de landbouw aansluit en erop afgestemd is (Omzendbrief 1997).

 

Een exploitatiewoning is zowel bij een para-agrarisch als agrarisch bedrijf toegelaten. Dit is de woning bij het bedrijf of de stallen waar de exploitant met zijn gezin woont.

De exploitatiewoning verschilt dus van een zonevreemde residentiële woning. Een bedrijfswoning is immers zone-eigen, terwijl andere woonfuncties dat niet zijn. De bedrijfswoning maakt dus geen deel uit van de functiecategorie wonen. Ze hoort bij de functiecategorie land- en tuinbouw in de ruime zin (artikel 2 §1 lid 1 BVF).

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!