Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Is de grondaanvulling die uit een vrijgestelde afbraak van een constructie of bouwwerk volgt een nieuwe stedenbouwkundige handeling?

Ja, grondaanvullingen die volgen op (vrijgestelde) afbraakwerken kunnen een vergunningsplichtige (aanmerkelijke) reliëfwijziging zijn.

Het kan voorkomen dat de aanvrager vrijgestelde afbraakwerken uitvoert en hierna de grond (gedeeltelijk) wilt opvullen. Die grondaanvulling kan een aanmerkelijke reliëfwijziging (artikel 4.2.1 4° VCRO) uitmaken (RvVb 18 oktober 2011, nr. A/2011/0145 [bron]).

Het is als uitvoerder steeds belangrijk om na te gaan of er andere vergunningsplichtige handelingen gepaard gaan met de oorspronkelijke vrijgestelde stedenbouwkundige handeling. Het is dan aan de gemeente om dit te dubbelchecken en waar nodig te handhaven.


Goed om te weten

Voor de vergunningsplicht is vereist dat de reliëfwijziging:


De reliëfwijziging is een handeling op zich en de afbraak dekt de eventuele grondwerken dus niet. De grondwerken zullen op hun eigen toepassingsvoorwaarden nagekeken moeten worden. Om vrijgesteld te zijn moet een aanmerkelijke reliëfwijziging voldoen aan de voorwaarden uit artikel 12/1 Vrijstellingsbesluit.

Wist u dat?

Naast de meest actuele informatie, krijgt u met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten u binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al uw omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!