“Een stad in zakformaat waar we graag zelf het initiatief in handen nemen.” Zo omschrijft Bert Vermeire, ambtenaar bij de dienst Omgeving van Eeklo, de stad waar hij werkt. Binnen de dienst Omgeving zijn Bert en zijn collega’s dagelijks bezig met de klassieke taken op vlak van omgeving, zoals de verwerking van een omgevingsvergunningsaanvraag. Daarnaast werken ze ook aan enkele stadsontwikkelingsprojecten, bijvoorbeeld om de beeldkwaliteit van het centrum en de dooradering voor voetgangers en fietsers te verhogen. Bij de uitvoering van hun taken doen ze een beroep op Schulinck Omgevingsrecht. “De hulp van de juridische experten zorgt ervoor dat we de grote massa vragen over vergunningsverlening snel kunnen verwerken”, vertelt Bert.

Toen Schulinck Omgevingsrecht de dienst Omgeving in Eeklo contacteerde, was het aanbod iets waar de stad al een tijdje naar zocht: juridische ondersteuning, met ruimte voor losse vragen. “Het vakgebied omgevingsrecht is juridisch zeer complex, daar komen ook nog eens interpretaties van arresten en uitspraken bij. Als kleine dienst hebben we niet de middelen om een juridisch expert in dienst te hebben. Het is voor ons ook niet mogelijk om zelf nieuwe arresten en uitspraken uit te pluizen”, legt Bert uit. Voor de stad kwam het voorstel van Schulinck Omgevingsrecht dus als geroepen. “Het is handig om een beroep te kunnen doen op experten die het Belgisch Staatsblad lezen en altijd mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen”, vult Bert aan.

“Wij zijn niet altijd meteen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, Schulinck Omgevingsrecht gelukkig wel.”

Snelle en onderbouwde antwoorden via de helpdesk

Voor de omgevingsambtenaren in Eeklo is het klankbord dat Schulinck Omgevingsrecht hen geeft en de onderbouwing die de experten bieden een serieuze tijdsbesparing. “Als we ergens duidelijkheid over nodig hebben, helpt de databank ons al een stuk op weg: de juridische informatie en flowcharts die daar aangeboden worden, vormen een goed vertrekpunt. Maar het instrument dat ons echt over de streep heeft getrokken, is de helpdesk. De experten van Schulinck Omgevingsrecht reageren snel en besparen ons zo tijd”, zegt Bert.

Bovendien geven de experten aan wanneer ze iets niet weten. Sommige vragen kunnen immers nog niet beantwoord worden, want het is nog wachten op een juridische beslissing. “We hebben liever dat de experten zeggen dat het voor hen nog niet duidelijk is, dan dat ze er een slag in slaan”, vervolgt Bert. Zo kunnen de omgevingsambtenaren in Eeklo op hun beurt ook onderbouwde antwoorden geven aan burgers.

Praktijkgerichte webinars

Enkele collega’s van Bert hebben ook al webinars van Schulinck Omgevingsrecht gevolgd. “Ze waren daar heel enthousiast over”, vertelt hij. “We hebben gehoord dat Schulinck Omgevingsrecht ook opleidingen aanbiedt. Die lijken ons wel interessant, maar een training van een volledige dag past momenteel niet zo gemakkelijk in onze agenda.” De gefocuste en praktijkgerichte webinars daarentegen zijn voor de omgevingsambtenaren in Eeklo ideaal om op korte termijn hun kennis bij te spijkeren.

Een aanrader voor allerlei ambtenaren

Elke dag opnieuw is Schulinck Omgevingsrecht dan ook een meerwaarde voor de dienst Omgeving in Eeklo. Maar ook buiten die dienst kan de databank ingezet worden. Soms botsen de collega’s van het secretariaat of de groendienst namelijk ook op de complexe wetgeving van het omgevingsrecht, bijvoorbeeld bij een vergunningsprocedure. “Ik denk dat het handig zou zijn om enkele pagina’s met basistermen en –procedures aan de databank toe te voegen voor ambtenaren die geen benul hebben van het omgevingsrecht. Op die manier kunnen zij zich wegwijs maken in de basis van het omgevingsrecht, zonder zich te moeten verdiepen in de finesses ervan”, voegt Bert toe.

Maar zelfs nu al verdient Schulinck Omgevingsrecht zeker een 8 op 10 in Eeklo. “Dankzij de hulp van de experten en de databank voelen we ons meer op ons gemak als we de vragen van burgers beantwoorden”, concludeert Bert. “Gemeentes die net als wij worstelen op vlak van middelen en tijd, zou ik zeker aanmoedigen om een beroep te doen op Schulinck Omgevingsrecht: het is een dagelijkse houvast in de complexiteit van het omgevingsrecht.”

Wil je Schulinck Omgevingsrecht zelf testen? Vraag hier je demo aan.