Sinds enkele maanden zijn de eerste Belgische gemeenten officieel aan de slag met Schulinck Omgevingsrecht, een oplossing van Wolters Kluwer die gemeentediensten voorziet van de juiste juridische informatie. Schulinck Omgevingsrecht bestaat uit een databank die betrokken ambtenaren het antwoord biedt op hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Als die ambtenaren toch nog vragen of uitleg nodig hebben, kunnen ze terecht bij de juridische experts die ook deel uitmaken van het Schulinck Omgevingsrecht aanbod. Eén van deze experts is Jona Martens, die onlangs het team kwam versterken. Tijd voor een kennismaking.

Welke functie heb jij binnen Wolters Kluwer?

Jona: “Ik ben vakredacteur voor Schulinck Omgevingsrecht, mee verantwoordelijk voor content en support. Concreet betekent dit dat ik met mijn collega’s Arnaud, Laura en Els insta voor het up-to-date houden van de kennisdatabank Schulinck bij elke wetswijziging en telkens er voor omgevingsrecht relevante rechtspraak is geweest. Wij volgen elke ontwikkeling in het omgevingsrecht van nabij en bezorgen de gemeenten en steden alle relevante informatie op een hapklare manier. Gemeenten en steden kunnen ook bij ons aankloppen met concrete vragen, ter ondersteuning van hun beleid.”

Hoe ben je in deze functie – en bij Wolters Kluwer – terechtgekomen?

Jona: “Ik heb de voorbije vijf jaar gewerkt als referendaris op de dienst van de Bestuursrechtcolleges, die ondersteuning biedt voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen, het Handhavingscollege en de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Ook daar paste ik voortdurend mijn juridische kennis toe bij concrete dossiers en ondersteunde ik anderen door op zoek te gaan naar de relevante regelgeving, rechtspraak en rechtsleer. En net zoals bij Schulinck moest ik erg oplossingsgericht denken, en een concreet antwoord kunnen bieden op de concrete gestelde vragen en problemen. Zo heb ik ook veel ervaring kunnen opbouwen in omgevingsrecht”

Waarom wou jij graag deze job? Wat spreekt je daar zo erg in aan?

Jona: “Toen een kennis van me wees op deze vacature, was ik meteen erg enthousiast. Ik zou nog steeds mijn juridische kennis kunnen onderhouden en verdiepen. Dat past ook bij mijn nieuwgierige aard: ik weet graag alles, zeker op professioneel vlak. Bij Schulinck word ik betaald om voortdurend bij te leren en met die kennis de mensen voort te helpen. Wat kan je nog meer verlangen van een job? Bovendien woon ik in Genk, op een boogscheut van de Nederlandse grens, en kijk ik dus al uit naar het fysiek samenwerken met zowel de Belgische als de Nederlandse collega’s. En toen besefte ik nog maar half welke meerwaarde Schulinck Omgevingsrecht kan bieden aan steden en gemeenten.”

Gaandeweg is dus pas het besef gekomen dat je mee kan werken aan een uniek aanbod voor steden en gemeenten?

Jona: “En dus werd ik zo mogelijk nog enthousiaster. Ik kende Wolters Kluwer natuurlijk al langer van hun andere producten en vooral van Jura. Maar toen ik besefte hoezeer Schulinck Omgevingsrecht het leven van ambtenaren bij steden en gemeenten kan veraangenamen, was ik blij en trots dat ik daar deel van mag uitmaken. Het plaatje klopt ook volledig: ons team raakt steeds meer vertrouwd met zelfs de kleinste details van het omgevingsrecht en zo kunnen we steden en gemeenten een antwoord bieden op een fractie van de tijd die ze daar zelf voor nodig zouden hebben, of waar ze zwaar betaalde externe experts voor zouden moeten inhuren. Terwijl het bij ons gewoon deel uitmaakt van het pakket. De meeste Nederlandse steden en gemeenten zijn hier allang van overtuigd, en nu begint het ook in België door te dringen (lacht).”

Je sprak eerder over de samenwerking met de Nederlandse collega’s. Was het erg aanpassen aan hun directe stijl?

Jona: “Integendeel, die directe stijl ligt me enorm. Ik houd ervan dat mensen vrij en ongezouten hun mening verkondigen, zodat we een open gesprek kunnen voeren zonder ons te moeten afvragen wat de ander eigenlijk bedoelde. Om eerlijk te zijn: het vooruitzicht om samen te werken met een deels Nederlands team was één van de doorslaggevende factoren om voor Schulinck Omgevingsrecht te komen werken.”

Waar word je in je privé-leven enthousiast van?

Jona: “Zeker van mijn drie geweldige kinderen. Alle drie nog erg jong – 4, 2,5 en 1 jaar oud – dus je hebt er je handen mee vol. Maar je krijgt er zo veel voor terug! Daarnaast kijk ik uit naar de dag dat we weer onbezorgd lekker kunnen gaan eten, en onze dorst naar cultuur kunnen lessen. Naar een goede Europese film kijken in een gezellige filmzaal, bijvoorbeeld. En ook voor de spelavonden met vrienden maak ik dan graag weer tijd vrij!”