Heel wat Belgische gemeenten werken met Schulinck Omgevingsrecht, een oplossing van Wolters Kluwer die gemeentediensten voorziet van de juiste juridische informatie. Schulinck Omgevingsrecht bestaat uit een databank die betrokken ambtenaren het antwoord biedt op hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Als die ambtenaren toch nog vragen of uitleg nodig hebben, kunnen ze terecht bij de juridische experts. Eén van deze experts is Yannick Smeets, die onlangs het team kwam versterken. Tijd voor een kennismaking. 

Welke functie heb jij binnen Wolters Kluwer?

Yannick: “Ik ben juridisch expert voor Schulinck Omgevingsrecht en vorm samen met Laura, Els en Jona de vakredactie. Samen bieden we gemeenten een antwoord op hun vragen en bouwen we de databank verder uit.”

Hoe ben je in deze functie – en bij Wolters Kluwer – terechtgekomen?

Yannick: “Ik heb vier jaar aan de balie gewerkt, als advocaat gespecialiseerd in het omgevingsrecht. Daar kwam ik met allerlei aspecten van omgevingsrecht in aanraking: bouwberoepen, betwisting van administratieve geldboetes, procedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State en het Grondwettelijke Hof, enz. Daarna was ik expansieverantwoordelijke bij Colruyt en vervolgens kwam ik bij het studiebureau Arcadis terecht, als projectmanager voor windturbineprojecten op de milieuafdeling. Ik voerde het hele technische proces uit om een vergunning voor een windturbine te krijgen. Dat begint bij de uitvoering van studies zoals milieueffectrapporten tot de aanvraag, en hopelijk het bekomen, van de vergunning zelf.

“Omgevingsrecht is dus een rode draad binnen mijn carrière tot nu toe. Via mijn connecties in de advocatuur zag ik op LinkedIn de vacature van Schulinck Omgevingsrecht. Omdat je zelden een functie als jurist omgevingsrecht tegenkomt, trok ze meteen mijn aandacht. Ik merkte al snel dat deze functie alles heeft wat ik zoek in een job. Op dat moment was ik zelf aan het bekijken hoe ik in bijberoep particulieren kan bijstaan over omgevingsrecht. De vacature kwam dus op het perfecte moment.”

Wat spreekt je het meest aan in de job?

Yannick: “Het interessante is dat mijn collega’s en ik ons richten op omgevingsambtenaren en besturen, en daar echt het verschil kunnen maken. Het omgevingsrecht is namelijk een jonge rechtstak maar niet altijd even gemakkelijk. Er zijn duizend tinten grijs binnen de materie, je kan er uren over discussiëren. Je kan gemeenten dan ook helpen door de verschillende mogelijke antwoorden op een vraag toe te lichten. Zo kunnen we iets voor hen betekenen.”

Wat verwacht je van de samenwerking met collega’s?

Yannick: “Het team staat dicht bij elkaar en heette me meteen welkom. Ik kreeg al voor mijn eerste werkdag berichtjes van collega’s dat ze ernaar uitkeken om me te leren kennen. Heel fijn!

“Het leuke aan zo’n klein team is dat je gemakkelijk iets met elkaar kan afstemmen. Ook omdat er binnen het omgevingsrecht zoveel nuances zijn, is het interessant om elkaars mening te horen en te overleggen, en met vier is dat al praktischer dan met vijftig.”

Hoe zie jij de toekomst binnen Schulinck Omgevingsrecht?

Yannick: “Samen met mijn collega’s zou ik de positie van Schulinck Omgevingsrecht graag verder versterken. We willen een betrouwbare partner zijn voor besturen zodat ze bij ons terechtkunnen met ingewikkelde vragen, om iets te dubbelchecken maar ook om een discussie aan te gaan bijvoorbeeld. Legal consultancy binnen het omgevingsrecht bestaat bijna niet dus ik kijk ernaar uit om dit samen verder te ontwikkelen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

Yannick: “Omgevingsrecht is eerder een passie dan alleen mijn job. Ook in mijn vrije tijd probeer ik de rechtspraak te volgen. Op LinkedIn zie ik veel nieuws passeren en ik kan me wel een avond amuseren met arresten door te nemen en bij te blijven. Daarnaast ga ik fitnessen en zet ik me in het weekend regelmatig achter de PlayStation.”

Veel succes, Yannick!