Wolters Kluwer voorziet gemeentediensten van de juiste juridische informatie. Ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor alles wat met omgevingsrecht te maken heeft, vinden in de Schulinck databank het antwoord op hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. De juridische informatie wordt verzameld en in klare taal omgezet door een team van juridische experts. Maar om het digitale platform gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en krachtig te maken heb je best ook de nodige ICT-expertise in huis. Gelukkig kan Schulinck hiervoor een beroep doen op ICT manager Stanley van de Bleek.

Welke functie heb jij binnen het team?

Stanley: “Ik ben als ICT Manager verantwoordelijk voor de goede werking en (door)ontwikkeling van de Schulinck producten, zowel in België als in Nederland. Dat betekent nu vooral: samen met mijn team ervoor zorgen dat de Schulinck producten goed blijven aansluiten op de toekomstige ontwikkelingen. We zorgen er ook voor dat het platform zelfs met het vele thuiswerk beschikbaar en vlot raadpleegbaar is. Tegelijk leiden we ook risico’s zoals de wet rond bescherming van persoonsgegevens in goede banen.”

Hoe ben je bij Schulinck Omgevingsrecht betrokken geraakt?

Stanley: “Na het voltooien van mijn opleiding HBO Bedrijfskunde in 1992 werkte ik onder meer als hoofd kwaliteitsdienst en als productiebegeleider met een focus op de ontwikkeling van digitale producten en de implementatie van contentmanagementsystemen. In 2007 ben ik van educatieve uitgever Wolters-Noordhoff overgestapt naar Wolters Kluwer. Daar was ik op diverse afdelingen als teammanager en serviceleider verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van digitale producten en systemen. Daarnaast deed ik er ook het beheer en de ontwikkeling van marketingsites en het e-commerce platform. Sinds mei 2016 ben ik gestart als ICT manager voor Schulinck Nederland, en sinds vorig jaar is daar dus ook België bijgekomen.”

Schulinck Omgevingsrecht moet het Belgische broertje worden van het Nederlandse product. Kan je dan gewoon een copy-paste doen naar de Belgische omgeving en klaar?

Stanley: “Was het maar zo eenvoudig (lacht).  We zijn echt wel ‘from scratch’ gestart: inventarisatie van de requirements, opzetten van de infrastructuur, integreren van alle relevante bronnen voor de Belgische wetgeving. En ook hier moeten we van meet af aan zorg dragen voor de ervaring van de eindgebruikers bij de gemeenten: gebruiksvriendelijkheid, bereikbaarheid, privacy enzovoort.

Tegelijk hebben we ook zorg gedragen voor de continuïteit, door van meet af aan ook een Belgische ICT-verantwoordelijke bij het project te betrekken. Yves is nu helemaal gewapend om het Belgische platform draaiende te houden. De applicatie en infrastructuur zijn klaar, en de juridische experts zijn nu al volop bezig met het up-to-date houden van alle informatie en relevante wetgeving. Alleen moeten we nu nog enkele koppelingen realiseren voor het automatisch inlezen van actuele wetgeving en voor het integreren met het beleid van de gemeente.

Schulinck Omgevingsrecht is dus zo goed als klaar voor gebruik. Wat betekent dit voor jou en je team?

Stanley: “Eigenlijk betekent dit dat Schulinck Omgevingsrecht vanaf nu kan meedraaien met de release-cyclus voor de Nederlandse versie. In het najaar hebben we al een update voorzien voor de Nederlandse versie. Daarbij worden dossiers gekoppeld aan geodata uit het kadaster. Nu kijken we volop of we dit ook voor Schulinck Omgevingsrecht in België kunnen toevoegen.

En natuurlijk zorgen we er ook voor dat Schulinck Omgevingsrecht steeds robuust, gebruiksklaar en veilig is. Dankzij de goede samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse teams kunnen we technisch het best mogelijke product bieden.”

En ook inhoudelijk verwacht iedereen dat Schulinck het beste product kan bieden dat er in deze markt te verkrijgen is?

Stanley: “Klopt. Op basis van ons marktaandeel in Nederland en van de positieve reacties in België mogen we erg optimistisch zijn over onze kansen op succes. We zijn ervan overtuigd dat we veel meer kunnen bieden dan eender welke concurrent. Onze niet aflatende ijver om alle relevante bronnen te vinden en te koppelen en onze decennia aan expertise in dit juridische en administratieve domein zijn sterke troeven. Daarmee kunnen we het verschil maken.

En we geloven ook dat de timing nooit beter was dan vandaag. In alle gemeentes is de voorbije jaren heel wat vakkennis verdwenen. Daarom is er nu meer dan ooit behoefte aan oplossingen die deze kennis extern kunnen invullen. Dat is precies wat Schulinck Omgevingsrecht kan bieden.”

In de nabije toekomst staat de lancering van Schulinck Omgevingsrecht centraal. Maar wat brengt de toekomst wanneer die trein goed en wel vertrokken is?

Stanley: “Dan kunnen we verder werk maken van die eeuwige belofte aan onze klanten: dat we blijven sleutelen aan het product zodat het nog makkelijker en veiliger wordt om informatie terug te vinden. En dat we hiervoor steeds te rade gaan bij de gemeenten zelf, om te horen waar zij het meeste behoefte aan hebben. Want dat moeten de huidige en toekomstige klanten onder de gemeenten goed beseffen: dat zij mee bepalen hoe ons product er in de toekomst uitziet. Daar staan we borg voor, maar daarvoor hebben we wel hun feedback nodig.”

Tot slot: hou je het in je vrije tijd ook veilig?

Stanley: “Mijn vrije tijd breng ik graag door in onze gezinsbubbel, met mijn vrouw, 2 dochters en onze hond. Daarnaast kun je mij Iedere zondagmorgen terugvinden op de tennisbaan waar ik met vrienden de baan onveilig maak. Dat was even onderbroken tijdens de Corona-piek. Maar gelukkig kan je bij tennis die noodzakelijke afstand voldoende bewaren. Zo kunnen we ook deze hobby veilig opnieuw uitoefenen.”