Wolters Kluwer voorziet gemeentediensten van de juiste juridische informatie. Ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor alles wat met omgevingsrecht te maken heeft, vinden in de Schulinck databank het antwoord op hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Die juridische informatie wordt verzameld en in klare taal omgezet door een team van juridische experts. In Nederland bestonden deze databank en bijhorend team al, net als voor andere expertisegebieden. Dit hele digitale portfolio wordt in België en Nederland in goede banen geleid door Ruud Helmes.

Welke functie heb jij binnen het team?

Ruud: “Ik ben product manager voor het hele digitale product portfolio. De online databank is hierin het belangrijkste product. We hebben intussen al online databanken in drie landen: België, Nederland en Duitsland. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid binnen deze afdeling is het vertalen van de behoeften in de markt en bestaande gebruikers naar de juiste productontwikkeling. Ook het toelichten van het product bij de gebruikers en andere betrokkenen behoren daartoe. Daarom was ik ook nauw betrokken bij de opstart in België. Ik heb heel wat Belgische gemeenten mee bezocht, zodat ik hun reacties kon meenemen bij de opbouw van de Belgische databank.”

Hoe ben je bij Schulinck Omgevingsrecht betrokken geraakt?

Ruud: “Ik ben erbij gekomen toen mijn collega’s Marja en Laurence begin 2019 hadden vastgesteld, na vele verkennende gesprekken, dat er wel degelijk marktpotentieel was in België voor een product zoals Schulinck Omgevingsrecht. Toen werd beslist om hier een project voor op te starten, met mij als project manager. Een kolfje naar mijn hand, gezien mijn jarenlange ervaring als project en program manager. In deze fase heb ik daarmee een dubbele pet opgehad: die van product manager en project manager. Het was het eerste product binnen Schulinck dat ik vanaf de start heb kunnen begeleiden.”

Een nieuwe ervaring dus. Is het ook een volledig nieuw product?

Ruud: “In de kern is het in de drie landen eigenlijk telkens hetzelfde product. Namelijk een online databank waarin alle relevante wet- en regelgeving zit opgeslagen, die voortdurend wordt bijgewerkt en waarin de gemeenten ook hun eigen beleid kunnen integreren. Maar de lokale wet- en regelgeving verschilt per land zo sterk dat je inderdaad van een nieuw product kan spreken. Bovendien heb je telkens een nieuw team van lokale experts nodig ter ondersteuning van en aanvulling bij de databank. Het is dus niet zomaar een nieuwe versie van een bestaand pakket, die je zomaar op routine in de markt kan zetten.”

Hoe verliep het project vanaf medio 2019 tot nu?

Ruud: “Het ontwikkelen van het product en integreren van de lokale wetten en regels was begin 2020 zo goed als afgerond. Toen was de projectfase eigenlijk achter de rug, en konden we vanuit verschillende disciplines aan de productfase beginnen. Daarbij actualiseren we Schulinck Omgevingsrecht net zoals onze andere online aanbiedingen voortdurend. Dit was, na al vele gesprekken in 2019, ook het moment om met de eerste versie van het Belgische product naar gemeenten te stappen. Maar daar heeft corona dus anders over beslist. Achteraf bekeken misschien niet eens zo erg. De tussentijd hebben we gebruikt om het product en ons team nog sterker te maken. Zo zullen we een nog betere eerste indruk van de Belgische productversie nalaten en een nog grotere meerwaarde bieden van bij de start.”

Iedereen is wel overtuigd van die meerwaarde, zo lijkt het. Zullen de Belgische gemeenten massaal overstag gaan?

Ruud: “Afgaande op hun reacties op onze demo’s en gesprekken zou het zeker een succes moeten worden. Je moet het natuurlijk nog altijd waarmaken, maar we weten intussen wel hoe we het verschil kunnen maken. We doen ons uiterste best om die beloftes ook in te lossen.

We weten immers dat de gemeenten echt op zulke oplossing zitten te wachten. Ambtenaren hebben vaak erg veel verantwoordelijkheden waarbij ze, zeker in de complexe materie van omgevingsrecht, best wat steun kunnen gebruiken. Met ons uniek aanbod van een centrale databank waarin alle recentste wetten en regels zitten vervat, met de integratie van hun beleid in deze databank zodat de ambtenaren niet overal hoeven te zoeken, en met het team van experts ter zake bieden we de best mogelijke ondersteuning op de markt. Ook de kans om je beleid te delen met andere gemeenten zodat ze van elkaar kunnen leren is een groot succes in Nederland, en ik ben ervan overtuigd dat dit ook in België zal aanslaan.”

Tot slot de obligate persoonlijke vraag: wat doet Ruud als hij niet met Schulinck bezig is, in zijn vrije tijd dus?

Ruud: “Ik ben het prototype van een Bourgondische Limburger. Je mag me altijd storen voor een lekkere maaltijd met een goed flesje wijn, een kwaliteitsbiertje, of een betere whisky.

Ik ben verder ook liefhebber van sport en muziek. Sport kijken doe ik vooral als er voetbal en Formule 1 te zien is. Maar ik probeer ook mijn zittend werk te compenseren met actieve sportbeleving. Tegenwoordig doe ik dat door 2 à 3 maal per week te gaan boksen. Een erg intensieve sport waar ik al mijn energie in kwijt kan.

De passie voor muziek betreft vooral rock, van het lichtere tot het stevigere genre. Alles wat je jaarlijks op Werchter ziet passeren, zeg maar. Dat voorbeeld gebruik ik niet toevallig. Deze zomer ging ik normaal gesproken voor de 15de opeenvolgende keer naar Rock Werchter afzakken. Maar ook daar heeft Covid-19 een stokje voor gestoken. Tot volgend jaar dan maar!”